VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Tuin

Hoe onderhoud ik mijn houten tuinomheining

Houten tuinschuttingen zijn bij aanschaf mooi natuurlijk gekleurd. Maar wie niets doet aan het hout zit binnen korte tijd tegen een grijze schutting aan te kijken. De tuinomheining moet, net als de rest van het huis, daarom goed onderhouden worden. Misschien vind je het niet erg als het hout een verweerd tintje krijgt, maar houd er dan wel rekening mee dat de omheining ook minder lang meegaat.

Ook een hardhouten tuinomheining heeft onderhoud nodig

Lang niet elke schutting is van hardhout gemaakt. De naam zegt het al: hardhout is meestal tropisch hardhout. Tegenwoordig wordt ook van inlands hardhout gebruikt, namelijk kastanje hout. Dit wordt vaak gebruikt om weilanden on natuurgebieden mee af te zetten, maar kastanjehout is ook prima te gebruiken voor tuinomheining.

Waarom is onderhoud nodig?

Hout is een natuurproduct en bevat vaak nog vocht. Sparren en dennenhout kan keihard worden in een droge omgeving als Spanje, maar in onze omgeving zorgt de luchtvochtigheid ervoor dat het hout eerder gaat schimmelen. Vocht veroorzaakt houtrot dus het is belangrijk dat het hout droog is wanneer het behandeld wordt.

Beits of lak

Wanneer je vochtig hout gaat lakken of beitsen, kan het vocht er niet uit en rot het hout nog harder dan zonder behandeling. Beits is beter vochtregulerend dan lak. Dat wil zeggen dat als het hout niet helemaal droog is, bijvoorbeeld rabatdelen, dat je beter kunt kiezen voor beits dan lak. Olie is ook een prima alternatief.

Brico biedt alvast meer informatie

Hoe vaak moet ik de schutting verven?

Wie zijn schutting goed wil onderhouden, zal jaarlijks moeten beitsen. Heb je een geverfde schutting dan kan je het onderhoud eens per vier jaar doen, maar dan moet je wel de juiste lak gebruiken die bestand is tegen zonlicht en regen.

Chemische producten om het hout te verduurzamen

Je kunt het hout beschermen met een laklaag waardoor je voorkomt dat er van buiten af vocht in kan. Ook beits heeft een dergelijke functie. Beide producten zijn tamelijk milieubelastend, maar er komen steeds meer milieuvriendelijke beitsen en lakken op de markt.

Beits en lak voor buiten is veelal op terpentine basis. Nadeel is dat je voordat je gaat beitsen of laken het hout goed moet laten drogen, ontvetten, schuren en stofvrij maken. Wanneer het hout erg verweerd is, moet je tot op het blanke hout schuren en dan de ondergrond weer voorbehandelen.

Milieuvriendelijke en duurzame olie

Een alternatief voor lak of beits is olie. Dit lijkt meer werk maar is op den duur minder arbeidsintensief. Bovendien komt de bescherming van binnenuit. Het hout hoef je niet voor te behandelen of te schuren. Schoonmaken met een sopje is voldoende. Je moet de olie wel meerdere keren aanbrengen, totdat het hout helemaal verzadigd is.