VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Huisinrichting

Betonnen vloer schilderen: Werkwijze

Wie een betonnen vloer heeft op zijn balkon, garage of gewoon in de woonkamer, kan deze betonnen vloer prima schilderen. Je hoeft dus niet op het kale beton neder te zinken wanneer je geen geld hebt om laminaat of vloerbedekking te kopen. Je kunt je vloer namelijk gewoon schilderen.

Het voordeel van een geverfde betonvloer is dat die veel minder stoffig is. Beton heeft namelijk de neiging om te gaan stoffen. Een uitzondering is polierbeton, dat heeft namelijk al een keiharde afwerkingslaag. Wanneer je die wilt verven zul je deze eerst moeten kogelstralen. Doe je dat niet, dan zal de verf gaan bladderen.

Wat voor verf gebruik je voor een betonnen vloer

Met betonverf natuurlijk die je in verschillende kleuren kunt krijgen. Je kunt zelfs transparante betonverf kopen die de structuur van het beton tot zijn recht zal laten komen. Je moet de betonvloer dan wel eerst polijsten. Het resultaat is een gespikkeld oppervlak dat veel weg heeft van een granito vloer maar dan eens tuk goedkoper.

Voorbereiding betonvloer het meeste werk

Als je uitgaat van onbehandeld beton, dan ben je waarschijnlijk het snelst klaar. Tenzij er allemaal butsen en gaten in zitten, want die moet je eerst natuurlijk dichtmaken. Een bestaande betonnen vloer moet eerst helemaal afgeschuurd en geëgaliseerd worden.

Maak ruimte en werk clean op betonvloer

Het allerbelangrijkste is dat je de ruimte waarin je gaat werken eerst helemaal leeg maakt. Vervolgens moet je de vloer schuren zodat die mooi egaal wordt. Ook wanneer de vloer al glad is, kan schuren juist noodzakelijk om een beetje meer grip te krijgen. Gebruik middelgrof schuurpapier en bijvoorbeeld een parketschuurmachine. Wanneer de grond poreus is, moet je een primer gebruiken.

Stofvrij maken zeer belangrijk

Daarna moet je de vloer helemaal stofvrij maken. Dat betekent dat je eerst moet vegen en dan met stoffer en blik het stof moet opvegen. Daarna ga je de ruimte stofzuigen, wacht een half uurtje en stofzuigt dan nogmaals. Want als je veegt en stofzuigt, komt er stof in de lucht. Door een halfuurtje te wachten is ook deze stof neergedwarreld. Kom niet in de verleiding om te gaan dweilen, want dan moet je eerst weer wachten met verven totdat het beton helemaal droog is.

Handig: Gamma.be – Wat doen als er een scheur in je betonvloer zit?

Twee tot vier laklagen aanbrengen bij verven betonnen vloer

Wanneer je vloertje mooi glad is dan kan het echte werk eindelijk beginnen. Je kunt de betonverf aanbrengen met een kwast of roller. Wanneer je de roller op een stok bindt, scheelt dat rugklachten en ben je lekker snel klaar. Begin altijd in de verste hoek en ga dan in lange banen richting deur.

Na elke laag moet je zeker 24 uur wachten voordat je een volgende laag kan opbrengen. Het minimum is twee lagen. Wanneer je verwacht dat de betonvloer intensief gebruikt gaat worden zoals bijvoorbeeld in de keuken of woonkamer, dan mag je er gerust vier lagen opsmeren voor een duurzaam mooi resultaat.