VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Auto

Bij wie kan ik terecht voor Pechverhelping

Je moet er niet aan denken, pech onderweg. Maar wat moet je doen als je toch een keer met pech onderweg stil komt te staan? Bij wie kan je terecht voor pechverhelping? Per land is dit verschillend. In Nederland zijn veel mensen lid van de ANWB. Het lidmaatschap omvat in ieder geval pechhulp in Nederland en Europa. Het meest gangbare lidmaatschap kost €130 per jaar en daarbij heb je ook recht op vervangend vervoer. In België ligt dat anders.

Pechverhelping lidmaatschap in België

In België kun je voor pechverhelping terecht bij o.a. Europ Assistance, depannage-direct, Touring wegenhulp, VAB Pechbijstand en Corona direct. De kosten van het lidmaatschap zijn afhankelijk van de dekking. Wie vlak langs de grens woont en ook regelmatig shopt daarbuiten, is voordelig uit bij Europ Assistance. Deze heeft een pakket dat dekking biedt in België èn buurlanden voor €155 per jaar.

Wie ook Europa dekking wenst is een stuk duurder uit, maar dan is ook medische bijstand in begrepen. Bij Europ Assistance kost dat €191 per jaar. Dépannage is dan voordeliger, zeker wanneer je in een relatief nieuwe auto rijdt. Voor €99,95 ben je verzekerd van pechverhelping in België en Europa. Touring biedt zelfs een nog goedkopere pechdienst aan voor Europa zonder België voor €70,20 per jaar.

Veiligheid voorop

Maar nog voordat je iemand gaat bellen die de pech komt verhelpen, moet je altijd ervoor zorgen dat jij en je voertuig op een veilige plek staan. Op de snelweg betekent dit uiteraard dat het voertuig op de pechstrook komt te staan met een gevaren driehoek er achter (voor het achterop komend verkeer natuurlijk ervoor). Zelf ga je eerst achter de vangrail staan en dan ga je pas bellen.

Wie bellen voor pechhulp?

Als het goed is, heb je je lidmaatschapspasje bij je en daarop staat wie je moet bellen. Let op: er is verschil tussen pechhulp in België en in het buitenland. Wanner je niet lid bent van een of andere wegenwacht en toch pech hebt, kun je ook een beroep doen op één van de pechverhelpings diensten, maar reken dan op veel hoger kosten. Niet alleen moet je alsnog lid worden,je betaalt ook extra voor het voorrijden de eerste keer.

Wat voor pech is niet gedekt?

De meeste pechhulp diensten komen alleen wanneer er een mechanisch probleem is. Een lekke band of sleutels die in de auto zijn blijven liggen, vallen hier niet onder. Ook wanneer je in het buitenland pech krijgt is het nog maar de vraag welke hulp je krijgt.

Want stel dat de auto niet ter plekke gerepareerd kan worden, dan moet vervangend vervoer geregeld worden. Ook kan het zijn dat je ergens moet overnachten. En uiteraard zit je met de auto en de bagage, hoe komt de auto thuis en wat doe je ondertussen met de bagage.

Meestal krijg je een handige gids met alle informatie hierover.

Reisverzekering met pechverhelping voordelig

Al deze bijkomende problemen vallen niet onder pechverhelping. Hiervoor kun je een reisverzekering afsluiten. Dat is in sommige gevallen zelfs voordeliger dan alleen pechverhelping. Voor 175 euro heb je bij Europ Asistance èn pechverhelping vanaf de woonplaats èn recht op een vervangend voertuig èn een reisverzekering met werelddekking.