VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Verwarming

De voordelen van een Lucht-water warmtepomp

Warmtepompen zijn een goed en milieuvriendelijk alternatief voor bestaande verwarmingsinstallaties. Met een lucht-warmtepomp kun je je eigen warmte op wekken uit de buitenlucht voor één woning. Het klinkt als pure magie en dat is het ook een beetje.

Want de lucht-water warmtepomp zorgt ervoor dat warmte op de één of andere manier uit de buitenlucht “gefilterd “wordt en dan in geconcentreerde vorm in de woning gebracht wordt (meestal in de vorm van warm water voor vloerverwarming of wandradiatoren). Maar liefst 80% van de benodigde energie komt uit de omgeving.

Eenvoudige werking van de warmtepomp

Een lucht warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en geeft die af in de vorm van warmte. Deze energie warmt water op tot ca 40-45 graden. Hiermee worden radiatoren of vloerverwarming gevoed. Daarvoor hoeft het buiten geen veertig graden te zijn.

Ook wanneer de buitentemperatuur nul graden is, kan de warmtepomp warmte onttrekken en omzetten in warmwater. Het rendement ligt dan alleen een stuk lager, maar is toch voldoende om het huis warm te houden en te zorgen voor warm douche water.

Milieuvriendelijke lucht-warmtepomp ook nog rendabel

Een lucht- warmtepomp verbruikt veel minder energie en zorgt voor 30 % minder CO2 uitstoot. Hoewel de pompen tamelijk duur zijn in aanschaf, verdient de investering zich op termijn terug, net als met zonnecollectoren. Bovendien is er subsidie mogelijk wanneer je nu een warmte pomp aanschaft.

Beproefde techniek duurzame warmtepomp

In landen als Scandinavië, waar niet alle huizen op gas zijn aangesloten is de warmtepomp al veel langer een gebruikelijk verschijnsel. Dit komt ook omdat de lucht-water warmtepomp nog geen €1000 kost en relatief eenvoudig te installeren is. Dit in tegenstelling tot de grond-water warmtepomp, waarbij warmte uit de bodem gehaald wordt. Toch kost een complete installatie al gauw tot 7.000 euro.

Lees ook: 3 opties om ecologisch te verwarmen

lucht water warmtepomp

Waarom een lucht water warmtepomp

Om geloofwaardig de voordelen van een lucht-warmtepomp te kunnen uitleggen is het nodig om eerst eens iets te vertellen over hoe een lucht-warmtepomp werkt. Eigenlijk is het principe afgekeken van de koelkast. De koelkast koelt de binnenkant en staat warmte af aan de buitenkant. Dit komt omdat de koelkast in feite warmte onttrekt aan de producten in de koelkast.

Lees ook: Bouwadvies voor iedere beginner

Duurzame energie en schone verwarming met warmtepomp

De lucht-water pomp is dus milieuvriendelijk èn energie besparend. Omdat we niet van die hele hoge temperaturen hebben, is bijverwarming gedeeltelijk noodzakelijk. Maar wil je het helemaal milieuvriendelijk houden dan combineer je de lucht-warmtepomp uiteraard met zonnepanelen. Want de pomp heeft natuurlijk wel energie nodig (ca 25% van de totale geleverde energie) om te kunnen draaien.

In de zomer wordt warmtepomp een airco

De lucht-water warmtepomp kan in de zomer meestal ook omgekeerd werken. Denk maar weer aan de koelkast. Het hangt er maar net vanaf aan welke kant je staat, of er kou of warmte wordt geproduceerd.