VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Verwarming

Elektrische Verwarming: Ken jij de voordelen al?

Wanneer ik elektrische verwarming lees, dank ik aan elektrische kacheltjes zoals het straalkacheltje waarbij ik me vroeger mocht afdrogen als ik gedoucht had. Of de elektrische radiator op mijn studentenkamer, waar de stoppen doorsloegen als ik ook het koffieapparaat aanzette. Of de torenhoge elektriciteitsrekening wanneer ik de winter een tijdje had bij verwarmd met elektrische kachels. Maar dat was toen.

Alhoewel de elektrische boiler nog steeds de grootste energievreter in huis is. Gelukkig is daarvoor ook een veel beter alternatief ontwikkeld: de warmtepompboiler. Deze verwarmd water met warmte –energie uit de lucht.

Elektrische verwarming beter voor het milieu

De tijden veranderen en elektrische verarming komt weer in de belangstelling. Er wordt zelfs gezegd dat het beter voor het milieu is om je woning op deze manier te verwarmen. Dat klinkt een beetje raar en heeft toelichting nodig. Want een hoog rendement ketel verbruikt weinig gas en bij elektriciteit denken we nog steeds aan de traditionele kilowatts die opgewekt zijn met gas of kolen.

Aan de andere kant worden natuurlijk steeds duurzamere bronnen van elektriciteit aan geboord, denk aan wind en zonne-energie. Huizen die verwarmd worden door zonnepanelen zijn natuurlijk super milieuvriendelijk.

Zuinig in gebruik

De nieuwe elektrische verwarmingselementen zijn veel zuiniger in gebruik dan de eerste elektrische kacheltjes die gebruik maken van straalwarmte. Ten eerste omdat ze veel beter geïsoleerd zijn en ten tweede omdat er betere technieken zijn dan warme luchtblazers en straalelementen. Bovendien is het rendement veel hoger, schoorsteenverliezen en warmte verlies in leidingen is natuurlijk nul.

Lees ook: Knack.be – Welke energie en welke installatie kiezen?

De nieuwe milieuvriendelijke cv is elektrisch

Een groot voordeel van elektrische verwarming ten opzichte van de traditionele cv is dat je voor de elektrische verwarming geen leidingen hoeft aan te leggen. Zelfs de thermostaat is draadloos. Geen hak en breek werk dus en ook geen onderhoud. Het bijvullen en ontluchten zijn verleden tijd. Ook irritant geborrel ontbreekt. De elektrische cv is geruisloos en volledig individueel af te stellen. Er is zelfs een wifi bestuurde cv.

Electrische CV ketel schoon en veilig

Wanneer jouw huis al zonnepanelen heeft, dan is het mogelijk deze te combineren met een elektrische cv ketel. Op dit moment worden elektrische ketels niet veel verkocht, domweg omdat Electra 2 tot 3 keer zo duur is als gas. Tenminste op basis van het feit dat 1 m3 gas ongeveer 8,7 kWh levert. Energieprijzen veranderen voortdurend dus dat is een kwestie van rekenen.

Maar wie zonnepanelen heeft en dus niet meer afhankelijk van gas toevoer wil zijn, kan een kleine CV ketel overwegen. Bij een goed geïsoleerd zou een kleine ketel van 1-3 kWh uur al voldoende moeten zijn. Het andere alternatief is een warmtepomp.