VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Tuin

Welke steensoort kiezen voor het aanleggen van mijn terras?

Iedereen die een benedenwoning heeft zal op zeker moment een terras willen. Een zitje voor het ontbijt of een terrasje om de avondzon nog even mee te pikken. Door een terrasje aan te leggen van stenen voorkom je dat je stoel staat te wiebelen of erger, wegzakt in de grond. Maar, welke stenen of tegels ga je gebruiken voor je terras?

Natuursteen, baksteen of beton voor je terras gebruiken

Als eerste is het budget natuurlijk van belang. Wie niet al te veel geld heeft, zal al snel bij baksteen uitkomen of een andere soort gebakken tegel. Wie wat meer geld te besteden heeft kan ook denken aan natuursteen voor op het terras.

Kwaliteit van de steen op je trras

Je zult er niet van op kijken dat er verschil is in kwaliteit, duurzaamheid en uiterlijk. Kwaliteit omvat ook de mate waarin de steen vorstbestendig is. Nu vriest het niet meer zo hard tegenwoordig, maar een gebarsten tegel daar zit niemand op te wachten. Betonnen tegels, die we allemaal kennen omdat je er dagelijks op loopt of fietst hebben in de praktijk bewezen tegen vorst te kunnen. Ze zijn dus ideaal voor het aanleggen van je terras.

Natuursteen verweert sneller

Andere natuurstenen zijn beduidend minder vorstbestendig. Hoe poreuzer de tegel hoe beter hij vaak tegen vorst kan. Tenminste wanneer de tegel geen vocht opneemt. Want het water dat in de steen blijft hangen, zet uit als het bevriest. Hierdoor veroorzaakt het scheuren. Een goede fundering van zand is sowieso belangrijk om vocht af te voeren. Kan water niet weg, dan wordt jouw terras glad en glibberig door het mos en de algen.

Makkelijk in onderhoud terras steen

Bij de keuze van de juiste steen is ook het onderhoud belangrijk. Ruwe, grove terrasstenen zullen eerder groen uitslaan, hetzij door mos hetzij door algen. Soms kan dat juist gewenst zijn, maar soms ook niet. Een gladde steen kun je eenvoudiger schoonschrobben dan bijvoorbeeld een grindtegel.

Handig: Gouden tips voor het onderhoud van je terras

Formaat en gewicht

Het gewicht is ook belangrijk, zeker wanneer je zelf het terras gaat aanleggen. Beton is over het algemeen zwaarder dan natuursteen. Grindtegels van 40 bij 60 cm zijn al gauw 20 kilo per stuk.

Dat werkt een stuk lastiger dan met kleine waalsteentjes van nog geen halve kilo per stuk. Bovendien is het patroon dat je met grote tegels kunt maken van een geheel andere orde dan met kleine keitjes.

Omvang terras

Daarmee komen we ook op de vorm. Wie een rond terras wil, kan niet zoveel met vierkante tegels en wie een hoekig terras wil zal niet direct aan ronde kasseien denken.

Maar niets is natuurlijk onmogelijk. Bij een groot terras zul je eerder geneigd zijn grote tegels te gebruiken of zelfs gestort beton. Kleine terrasjes vragen om kleine steentjes in een ambachtelijk of juist grappig patroon.