VSAD

Vlaamse Architecten Directory

Isolatie

Welke isolatie is geschikt voor je dak?

Om energie te besparen is het een goed idee om je huis te isoleren. Dat betekent dat je er voor zorgt dat warmte je huis niet uit kan en kou er niet in. Bij oudere huizen gaat heel veel energie verloren via het dak. Het loont de moeite om dakisolatie aan te brengen. Het enige dat je moet beslissen is op welke manier je je dak gaat isoleren.

Denk bijvoorbeeld aan:

Het is geen ingewikkelde klus en ook vallen de kosten mee. De wettelijke dikte is 10-12 cm, maar wil je zo’n 30% op je stookkosten besparen, dan moet je wel een isolatie laag van 18-24 cm aan brengen.

Binnen of buitenkant isoleren

Bij isolatie denk je meestal aan het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenkant van je dak. Bij platte daken is dat niet altijd de verstandigste oplossing.

Beter is het de buitenzijde te isoleren, dit is wel een klusje voor de vakman omdat ook goten en waterafvoer aangepast moet worden. Isoleer je aan de binnenzijde dan vergroot je de kans op houtrot door de grote temperatuur verschillen. Het koude dak zorgt ervoor dat vocht vanuit huis condenseert.

Vochtproblemen voorkomen door isolatie

Groot nadeel van een goed geïsoleerd huis is vocht. Een mens produceert 2,5 liter vocht per persoon door de uitademing alleen. Dit vocht moet wel naar buiten kunnen. Isoleer jje je woning heel goed, dan moet je zorgen voor de nodige ventilatie.

Zo niet dan zal je zien dat de ramen al snel beslaan. Vocht is huis is schadelijk en levert schimmelvorming op. Ook kan het je isolatie aantasten. Let dus op of je isolatiemateriaal dampopen of dampdicht is.

Lees meer: Vochtproblemen door dakisolatie

Dampdichte of dampopen isolatie voor het dak

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Ze hebben gemeen dat ze veel lucht bevatten. Lucht werkt als een warmte isolerende laag. Meestal laten de materialen daarom ook lucht door. Dat is handig wanneer vochtige lucht moet kunnen ontsnappen. Dit soort materiaal noem je damp open. Bijvoorbeeld glas- en steenwol.

Hennep- of schapenwol is een natuurlijke dampopen isolatie zonder giftige gassen. Dit is erg geschikt voor schuine daken met pannen gedekt. Aan de binnenzijde wordt dergelijk materiaal voorzien van een dampdichte laag, zodat vocht vanuit huis niet in de constructie kan komen. Tussen dakpannen en isolatie zit een dampdoorlatende folie. Zo kan de constructie eventueel vocht uitwasemen.

Kunststofplaten zijn ook geschikt als isolatiemateriaal

Denk aan of polystyreenplaten, het zogenaamde piepschuim Als voordeel hebben deze platen dat je veel dunner materiaal kunt gebruiken. Maar de isolerende eigenschappen zijn minder en bovendien is kunststof dampdicht, vocht kan er dus niet door.

Lees ook: Premies van netbeheerder bij het plaatsen van Dakisolatie

Indien je bouwplannen hebt is het sowieso aangeraden deze website eens door te nemen. De premies worden ook erg vaak aangepast. Dus hou de website zeker altijd goed in de gaten.

Schuin dak met pannen isoleren met glaswol

Glaswol en steenwol zijn geschikt voor schuine daken en kun je eenvoudige aanbrengen tussen de dakbalken. Aan binnenzijde afdekken met spijkerflensdekens met damp remmende laag. Of kant en klare isolatieplaten gebruiken die voorzien zijn van een aluminiumlaagje (dit is de damp werende laag). Het geheel daarna afwerken met gipsplaten of schroten en je hebt een geweldige zolderkamer erbij!